Artroza e gjurit: trajtimi, shkaqet, simptomat dhe rrjedha e sëmundjes

Osteoartriti është një grup sëmundjesh që lindin për arsye të ndryshme, por janë të ngjashme në manifestimet klinike dhe rrjedhën e tyre. Në zemër të të gjithë artrozës është disfata e përbërësve të artikulacionit. Osteoartriti është një sëmundje progresive me funksion të dëmtuar të kyçit të prekur. Artroza e kyçit të gjurit (gonartroza) është një sëmundje në të cilën dëmtohen kërci, membrana synoviale, ligamentet, muskujt periartikular të nyjeve të gjurit. Artroza e artikulacionit të gjurit, trajtimi i së cilës kërkon një qasje të integruar, gjithashtu kërkon vëmendjen tuaj. Dhe gjithashtu të paktën një kuptim elementar se pse dhe si vazhdon sëmundja.

Gonartroza: shkaqet

Shkaqet e artrozës së nyjeve të gjurit mund të jenë:

  1. Lëndimet e kyçeve: Sipas literaturës shkencore, afërsisht një e treta dhe ndoshta gjysma e rasteve të artrozës paraprihen nga trauma. Një person mund të pengohet aksidentalisht në rrugë, ose të dëmtojë një nyje ndërsa luan sporte. Së pari, do të ketë dhimbje akute, të cilat më pas do të shurdhrohen dhe do të bëhen pak të dhimbshme, por duke mos shkaktuar shumë shqetësime. Zakonisht, në shumicën e rasteve, nyja së shpejti do të shërohet vetë dhe nuk do të tregojë shenja të dëmtimit. Por në raste të rralla, kjo rastësi e pafavorshme e rrethanave mund të provokojë zhvillimin e artrozës.
  2. Mbingarkesa afatgjate e kyçeve: Besohet se ata njerëz, profesioni i të cilëve shoqërohet me stres të tejzgjatur në nyje (atletë profesionistë, postierë) mund të përballen me zhvillimin e artrozës së hershme të kyçeve.
  3. Inflamacioni i nyjeve (artriti i nyjes së gjurit): me inflamacion të kyçit, ndodhin ndryshime biologjike dhe morfologjike, rrjedha e gjakut është e shqetësuar, prandaj është artriti që shkakton artrozë të nyjeve të gjurit (artrozë dytësore).
Pesha e tepërt është një faktor rreziku për artrozën e artikut të gjurit

Faktorë shtesë të rrezikut

  1. Trashëgimia. Zakonisht, artroza e nyjeve nuk trashëgohet drejtpërdrejt, por "katalizatorët" në zhvillimin e artrozës mund të jenë veçoritë e metabolizmit, struktura e indit të kërcit, të cilat thjesht transmetohen gjenetikisht. Gjithashtu, mundësia e artrozës mund të ndodhë nëse një person ka anomali të kyçeve ose nënzhvillim, trauma të lindjes.
  2. Mbipesha. Pesha e tepërt është një rrethanë "përkeqësuese" në zhvillimin e artrozës: domethënë nuk ka lidhje të drejtpërdrejtë, por shtimi i peshës ka një ngarkesë të madhe. Duhet të mbahet mend se në njerëzit e trashë, artroza e nyjeve të gjurit është më e rëndë se në të tjerët.
  3. Stresi kronik. Ashtë një fakt i njohur se në rast të përvojave të tepërta, gjëndrat mbiveshkore lëshojnë "hormone stresi", për shkak të tyre ka një përkeqësim të furnizimit me gjak dhe një rënie të prodhimit të acidit hialuronik, i cili është një komponent i rëndësishëm për funksionimi normal i artikulacionit. Si rezultat i stresit kronik dhe rrethanave rënduese të mësipërme, mund të ndodhë artrozë.

Simptomat e gonartrozës

  1. DhimbjeNjë nga simptomat fillestare dhe kryesore të artrozës së nyjes së gjurit është dhimbja në nyjen e gjurit. Vlen të përmendet se dhimbja e gjurit do të ndodhë vetëm gjatë sforcimit fizik: kur ecni, vraponi, mbledhni dhe në pozicionin e shtrirë, kjo dhimbje do të zhduket dhe pas një kohe do të zhduket plotësisht (deri në ngarkesën tjetër).
  2. Kërcitje në nyje. Në kontrast me "thërrmimin" e nyjeve të njerëzve të shëndetshëm, kërcitja e nyjeve të prekura nga artroza ka një tonalitet tjetër: është i ashpër dhe "i thatë".
  3. Ngurtësia e kyçeve. Artroza e kyçit të gjurit të shkallës 1 zakonisht nuk shprehet me ngurtësi aq sa në shkallët pasuese. Por ndërsa progresioni përparon, diapazoni i lëvizjes në nyjen e prekur zvogëlohet ndjeshëm.
  4. Deformimi i artikulacionit të gjurit. Me përparimin e gonartrozës, formacionet patologjike zhvillohen në shpinat e nyjeve - kockave. Becauseshtë për shkak të tyre që pamja e përbashkët mund të jetë e ndryshme nga ajo e shëndetshme. Përveç kësaj, pamja e artikulacionit mund të jetë disi "voluminoze", kjo është për shkak të akumulimit të tepërt të lëngut intra-artikular (synovitis).
Dhimbje në nyjen e gjurit me gonartrozë

Kursi i artrozës së nyjeve të gjurit

Osteoartriti i gjurit më shpesh prek gratë sesa burrat. Kjo sëmundje shpesh përparon pas dyzet, por nganjëherë ndodh më herët, zakonisht pas lëndimeve dhe tek atletët profesionistë. Gonartroza më komplekse dhe më e rëndë vazhdon, siç kemi shkruar më herët, në gratë mbipeshë, si dhe tek njerëzit me venat me variçe të rënda.

Fillimi i sëmundjes karakterizohet nga shfaqja e dhimbjeve të vogla në gju. Shpesh, dhimbja ndodh kur një person duhet të qëndrojë në këmbë për një kohë të gjatë, kur zbret dhe ngjitet shkallëve. Kur një person shtrihet, dhimbja zhduket, por kur ju duhet të ngriheni në këmbë, hapat e parë bëhen shumë të dhimbshëm për të.

Ekzistojnë tre shkallë të artrozës së nyjeve të gjurit

Artrozë e nyjeve të gjurit 1 shkallë

Artroza e nyjeve të gjurit të shkallës 1 karakterizohet nga dhimbje herë pas here të forta në gju, por në të njëjtën kohë, kockat që formojnë nyjen e gjurit mbeten të paformuara, por për shkak të sinovitit, gjuri mund të duket paksa i fryrë. Nëse ka shumë lëng intra-artikular, ai mund të përhapet në fossa popliteal. Kjo gjendje quhet kist i Bakerit. Nëse jeni diagnostikuar me një diagnozë të tillë, nuk keni nevojë të shqetësoheni, kjo nuk është një neoplazi onkologjike, zvogëlohet nën ndikimin e ilaçeve të përshkruara nga një mjek.

Artrozë e kyçit të gjurit të shkallës së 2-të

Artroza e nyjeve të gjurit të shkallës së 2-të fillon 2-3 muaj pas fillimit të sëmundjes. Gjatë kësaj kohe, dhimbja në gju është zakonisht më e keqe. Kjo dhimbje nuk ndodh më thjesht gjatë sforcimeve fizike, por shoqëron një person me çdo lëvizje. Zakonisht në këtë kohë një krizë e veçantë në gju "bashkohet" me dhimbjen në nyje. Gonartroza e shkallës 2 të kyçit të gjurit, përveç dhimbjes së fortë dhe shtypjes, shoqërohet me një rënie të aftësisë për të përkulur këmbën në nyjen e gjurit. Deformimi i artikulacionit menjëherë manifestohet: strukturat e kockave ndryshojnë formën, dhe kur palpohen, artikulacioni bëhet i fortë dhe "i përafërt".

Artroza e gjurit klasa 3

Artroza e nyjeve të gjurit të shkallës së 3-të karakterizohet nga dhimbje të vazhdueshme të forta, madje është e vështirë për një person të jetë në një pozicion të prirur: ai është i detyruar të kërkojë një pozicion në të cilin mund të pushojë. Gjunjët bëhen të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të motit, dhembjet që fillojnë fillojnë natën. Gonartroza e shkallës 3 të nyjeve të gjurit shoqërohet me një rënie përfundimtare të lëvizshmërisë, bëhet e pamundur që një person të përkul këmbën në nyjen e gjurit me më shumë se 90 °. Ndonjëherë, me gonartrozë të shkallës 3, nuk është e mundur të ndreqni plotësisht këmbën, një person duhet të ecë në këmbë pak të përkulura. Në disa raste, deformimi i këmbëve zhvillohet në formë O ose X në formë. Në raste ekstreme, është e nevojshme të trajtohet një shkallë e lartë e artrozës që operohet.

Gonartroza e gjurit: trajtimi. Çfarë është e rëndësishme të dini kur trajtoni gju me ilaçe

Pavarësisht nga bollëku i reklamave që premton një vaj të mrekullueshëm për dhimbjen e kyçeve, duhet të kuptoni se është e pamundur të shërohet gonartroza me ndonjë metodë, nevojitet një qasje e integruar.

Nëse i gjeni shenjat e para të artrozës tek ju, duhet të shihni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur. Ky mund të jetë një artrolog, reumatolog, ortoped, ose, së pari, një mjek i përgjithshëm.

Artroza e gjurit: trajtimi me NSAID

Pra, si ta trajtojmë artrozën e kyçit të gjurit? Zakonisht, për trajtimin e nyjeve, përdoren ato substanca jo steroide (jo-hormonale) që mund të lehtësojnë procesin e inflamacionit në nyje. Gonartroza e gjurit trajtohet me ato barna që mund të kenë efekte antipiretike, analgjezike. Mos harroni, barnat në këtë grup nuk duhet të merren gjatë gjithë kohës. ata janë në gjendje të "maskojnë" simptomat e sëmundjes. Ju lutemi vini re: mos mjekoni vetë, veproni vetëm nën drejtimin e një specialisti kompetent i cili është në gjendje të përshkruajë trajtim për ju, bazuar në parametrat individualë të trupit tuaj, duke marrë parasysh kundërindikacionet për përdorimin e ilaçeve.

Në vitet e fundit, ilaçet e gjeneratës së re janë përdorur në praktikë: ato janë agjentë selektivë që veprojnë në të njëjtën mënyrë si NSAID, por më rrallë japin efekte anësore të pakëndshme dhe nuk shkaktojnë komplikime.

Artroza e gjurit: trajtimi me kondroprotektorë

Me artrozë të nyjeve të gjurit, mund të merrni substanca që ushqejnë indin kërcor të nyjes dhe rivendosin strukturën e tij. Këto barna janë kondroprotektorë. Droga të tilla janë më efektive nëse keni gonartrozë të shkallës 1 të nyjeve të gjurit, pasi me gonartrozë ekstreme nuk ka pothuajse asgjë për të rivendosur: i gjithë kërc është shkatërruar praktikisht. Për të marrë efektin e kondroprotektorëve, është e nevojshme t'i përdorni ato për një kohë të gjatë: të paktën 2-3 kurse trajtimi, të cilat zakonisht zgjasin një vit e gjysmë. Mos harroni, megjithëse ka disa kundërindikacione për këtë grup të substancave medicinale, përdorimi i tyre duhet të merret vesh me mjekun tuaj.

Artroza e gjurit: trajtimi me vazodilatatorë

Droga vazodilatatore është një terapi e mirë komplekse në trajtimin e artrozës. Ato ndihmojnë në rivendosjen e artikulacionit duke përmirësuar rrjedhën e gjakut dhe lehtësimin e spazmave të enëve të vogla. Një bonus i këndshëm në trajtimin e artrozës së nyjeve të gjurit, duke përfshirë barnat vazodilatatorë, mund të jetë eliminimi i dhimbjeve të natës në nyjen e dëmtuar. Nëse dëshironi të arrini efektin maksimal terapeutik, vazodilatatorët përdoren më së miri me kondroprotektorët, në mënyrë që lëndët ushqyese të kondroprotektorëve të depërtojnë në nyje në sasi më të mëdha dhe të qarkullojnë më aktivisht në të. Mos harroni, përdorimi i çdo substance medicinale duhet të koordinohet me mjekun tuaj.

Artroza e gjurit: pomada dhe kremra medicinale

Pomadat shëruese për artrozën përdoren shpesh si një kurth nga tregtarët për pacientët e dëshpëruar. Mos harroni se trajtimi me vaj të artrozës së nyjeve të gjurit në një shkallë ekstreme nuk do të japë një efekt, por në fazat fillestare, krem dhe vaj mund të lehtësojnë ndjeshëm gjendjen. Pomadat lehtësuese të dhimbjes mund të përdoren për të përmirësuar qarkullimin në nyje. Droga të tilla ndihmojnë në eliminimin e spazmës së dhimbshme në nyje, rrisin qarkullimin e gjakut. Gjithashtu, mund të përdorni vajra të bazuar në helmin e bletës dhe gjarprit. Këto vajra kanë një efekt irritues që rrit qarkullimin e gjakut në nyjen e dëmtuar. Mos harroni, shumë vajra të bazuar në helme mund të shkaktojnë një reaksion alergjik, kështu që vetëm një specialist duhet të japë leje për përdorimin e tyre.

Ushtrime terapeutike për artrozën e kyçit të gjurit

Kultura fizike terapeutike për artrozën e nyjeve të gjurit është një metodë efektive e trajtimit në kombinim me ilaçe dhe fizioterapi.

Ju duhet të mbani mend se gjimnastika përmirësuese për gonartrozën është metoda kryesore e trajtimit, sepse ne nuk mund të forcojmë muskujt dhe enët e gjakut të nyjes së gjurit, dhe të aktivizojmë furnizimin me gjak me ndonjë ilaç. Përveç kësaj, gjimnastika përmirësuese është trajtimi më buxhetor dhe më efektiv që nuk kërkon shpenzime të panevojshme materiale.

Terapia me ushtrime fizike është metoda kryesore e trajtimit të artrozës së artikut të gjurit

Por është e nevojshme të kryhen komplekse terapi ushtrimesh për artrozë qëllimisht: mos nxitoni të bëni 200 mbledhje në ditë ose 100 goditje. Në asnjë rast nuk duhet të jepni një ngarkesë dinamike intensive, dhe në vend të zgjatimit aktiv të përkuljes, bëni ushtrime statike. Fatkeqësisht, shumica e pacientëve nuk u pëlqen të bëjnë vetëm ushtrime statike, sepse ato janë më konsumuese të energjisë dhe më të lodhshme, por nëse mund të duroni për 2-3 javë, duke praktikuar rregullisht, ju jo vetëm që do të përmirësoni gjendjen e nyjeve të gjurit , por gjithashtu gjejnë një rritje të forcës dhe rritjen e performancës.

Si ta bëni atë në mënyrë korrekte

Ushtrimet duhet të kryhen shumë mirë dhe butësisht, duke shtrirë ligamentet dhe nyjet me presion të lehtë. Mos lejoni dhimbje të forta gjatë stërvitjes. Synoni gradualitetin dhe rregullsinë, mos nxitoni gjërat: efekti i pritur do të merret vetëm me një tendosje të moderuar të vazhdueshme.

Mos harroni se ushtrimet e forcës nuk duhet të përdoren për herë të parë pas operacioneve në organet e barkut dhe gjoksit, me ethe, ditë kritike tek gratë. Absolutelyshtë absolutisht e nevojshme t'i kushtohet vëmendje jo vetëm nyjeve, por gjithashtu të ushtrohet stres në muskujt e shtypjes së barkut dhe mbrapa. Kjo kërkohet në mënyrë që përmes muskujve të barkut dhe mbrapa rrjedha kryesore e gjakut në gjymtyrë.

Komplekset e stërvitjeve janë të lira në internet, përpiquni të bëni një sërë ushtrimesh për 30-40 minuta në ditë, çdo ditë, duke ndjekur udhëzimet tona.

Ju urojmë këmbëngulje dhe vullnet për të kthyer lehtësinë e dikurshme të lëvizjes!

Fizioterapi për artrozën e kyçit të gjurit

Nëse pyesni nëse është e mundur të aplikoni metoda fizioterapeutike të trajtimit për artrozën e nyjeve të gjurit, ne do t'ju përgjigjemi - patjetër!

Artroza e gjurit: trajtimi - terapi me lazer

Terapia me lazer është përdorimi i një rreze drite për qëllime terapeutike, e përbërë nga spektra rrezatimi ultraviolet, infra të kuqe. Efekti i lazerit ka efekte anti-inflamatore, dekongjestionante dhe analgjezike. Zakonisht, kursi i terapisë me lazer përbëhet nga 15 seanca. Terapia me lazer është një metodë relativisht e sigurt e trajtimit, por është e pamundur të kurohet artroza me një lazer të vetëm, kjo është një metodë shtesë e trajtimit.

Artroza e gjurit: trajtimi - krioterapia

Krioterapia është efekti i ftohjes lokale në artikulacion. Ekzistojnë dy metoda të krioterapisë: përdorimi i kriosaunës dhe aplikimi i azotit të lëngshëm direkt në artikulacion. Besohet se metoda e fundit është më efektive për artrozën e nyjeve të gjurit. Me ndihmën e krioterapisë, është e mundur të përmirësoni furnizimin me gjak në nyje, të përmirësoni proceset metabolike dhe të lehtësoni spazmat e muskujve. Kursi i trajtimit është zakonisht 10-12 seanca ditore.

Artroza e gjurit: trajtimi - magnetoterapi

Magnetoterapia - ekspozimi në një fushë magnetike. Një metodë mjaft e zakonshme fizioterapie e trajtimit në spitale dhe klinika. Ekspozimi në një fushë magnetike ka një efekt anti-edemë, shkakton stimulim elektrik të muskujve pa kontakt dhe zvogëlon inflamacionin e nyjeve. Kursi i trajtimit përshkruhet nga një mjek - fizioterapist.

Artroza e gjurit: trajtimi - terapi me ultratinguj

Terapia me ultratinguj - trajtimi me valë zanore. Ekografia për artrozën ndihmon në përmirësimin e furnizimit me gjak, zvogëlimin e spazmave të muskujve dhe ka një efekt analgjezik. Për të rritur efektin terapeutik të ultrazërit, një ilaç aplikohet në nyjen e prekur. Me ndihmën e valëve tejzanor, ilaçi depërton në indet më lehtë.

Artroza e gjurit: trajtimi i nxehtësisë

Trajtimi i nxehtësisë për artrozën e nyjeve të gjurit përdoret në 1-2 faza të sëmundjes. Kjo metodë përfshin trajtimin me ozokerite, parafinë, baltë. Theshtë kjo e fundit që meriton vëmendje të veçantë: trajtimi me baltë i artrozës mund të kryhet në shtëpi. Shtë e nevojshme të holloni baltën shëruese me ujë dhe ta ngrohni atë në një temperaturë prej 60 °, pastaj përzieni masën që rezulton me baltë të pa ngrohur, duke e ftohur atë në 38-42 ° dhe të vendosni një shtresë të trashë 2-3 cm në nyjen e prekur. Mbuloni përzierjen me vaj dhe një batanije të ngrohtë. Lëreni të veprojë për 30 minuta. Kryeni procedurën çdo ditë të dytë me një kurs prej 10-12 procedurash.

Dieta dhe ilaçe bimore për artrozën e nyjeve të gjurit

Dieta për artrozën është një faktor i rëndësishëm në trajtimin e suksesshëm. Por duhet të kuptojmë që zhvillimi i artrozës nuk shoqërohet me ndonjë veçori të të ushqyerit, por është pesha e tepërt që kontribuon në shfaqjen e artrozës së ekstremiteteve të poshtme. Sidoqoftë, duhet të humbni peshë në mënyrë korrekte: në asnjë rast nuk vdesni nga uria ose mos uleni në dieta të ashpra, sepse, siç e dini, pasi keni lënë dieta të forta, pesha fitohet përsëri, dhe, shpesh, në sasi edhe më të mëdha.

Dieta është një aspekt i rëndësishëm i trajtimit të gonartrozës

Duhet ta dimë që mbipesha është gjithashtu një sëmundje, por mund dhe duhet të kurohet. Me mbipesha, rregullimi i qendrave të oreksit dhe ngopjes është i prishur, por është e mundur "t'i drejtojë ata në rrugën e duhur".

Së pari, duhet të pranoni se ekziston një problem që shpesh shoqërohet me zakone të dobëta të ngrënies. Së dyti, duhet të mësoni të vendosni qëllime reale për veten tuaj. Një zvogëlim i peshës 10-15% nga fillimi është një rezultat i shkëlqyeshëm. Më besoni, edhe nëse humbni peshë edhe me 5% të origjinalit, menjëherë do të ndjeni lehtësim: do të ketë një rënie të presionit të gjakut dhe gjendja e nyjeve do të përmirësohet.

Qëllimi për të humbur peshë

Në çdo rast, nëse i keni vendosur vetes një qëllim për të humbur peshë, atëherë do të duhet të rishikoni dietën, përbërjen dhe sasinë e ushqimit të konsumuar. Pritini ëmbëlsirat, produktet e pjekura dhe të gjitha llojet e karbohidrateve "të shpejta".

Për fillestarët, ne rekomandojmë të provoni një mënyrë të thjeshtë për të ngrënë ushqim. Përgatitni dietën tuaj të zakonshme duke e vendosur shërbimin tuaj të rregullt në një pjatë. Tani, hani vetëm gjysmën e ushqimit në pjatën tuaj. Së shpejti do të vini re se thjesht po hani të gjithë pjesën nga zakoni, megjithëse ju duhen shumë pak për të kënaqur urinë. Edhe nëse jeni të uritur, ngadalë hani gjysmën e porcionit tuaj dhe pushoni për 10 minuta. Do të habiteni që pas kësaj kohe thjesht nuk doni të mbaroni pjesën e mbetur: uria është zhdukur, dhe bashkë me të edhe dëshira e furishme për të ngrënë gjithçka. Pas dy muajsh "nën-diete" të tillë do të shihni një rezultat të dukshëm. Provoje!

Së bashku me marrjen e saktë të ushqimit, nuk duhet të harrojmë për një sasi të mjaftueshme të marrjes së lëngjeve. Ata njerëz që nuk kanë sëmundje të rënda kardiovaskulare dhe sëmundje të veshkave, si dhe ata që nuk vuajnë nga edemë, mund të rrisin në mënyrë të sigurt sasinë e lëngjeve që pinë deri në 2 litra në ditë.

Trajtimi alternativ i artrozës së kyçit të gjurit

Ilaç bimor për artrozë. Importantshtë e rëndësishme të theksohet se infuzionet dhe zierjet për artrozë ndihmojnë më dobët se metodat e mësipërme, por ato mund të jenë me përfitim relativ.

Ushqimi i duhur për artrozën e kyçit të gjurit

Gjatë muajit, mund të merrni një nga infuzionet e mëposhtme:

mos harroni, duhet të merrni vetëm çdo infuzion ose zierje veç e veç, pastaj ta zëvendësoni me një tjetër. Mos e pini të gjitha menjëherë!

Zierje e thuprës për artrozë

Zierje e thuprës për artrozë: 1 lugë gjelle sytha thupër duhet të derdhet me një gotë me ujë të valë, ziejeni përzierjen në nxehtësi të ulët për 15 minuta dhe lëreni të piqet për 1 orë, duke e mbuluar enën ngrohtësisht. Pas një ore, ju duhet të kullojeni dhe shtoni supë me ujë të zier në vëllimin origjinal. Merrni një të katërtën (1/4) infuzion të filxhanit 4 herë në ditë, një orë pas ngrënies për një muaj.

Infuzion i Lindenit për artrozë

Infuzion i blirit për artrozë: 3 lugë lule bliri duhet të derdhen me një gotë me ujë të valë, të zihen në zjarr të ngadaltë për 15 minuta, pastaj të ftohen dhe filtrohen. Merrni infuzion të ngrohtë 1 gotë 3 herë në ditë pas ngrënies për 3 javë.

Zierje rodhesh për artrozë

Zierje rodhe për artrozë: 1 lugë gjelle rrënjë rodhe duhet të derdhet me 1 filxhan ujë të vluar, të ziejë për rreth 30 minuta, duke e përzier shpesh, pas së cilës lëngu duhet të ftohet në temperaturën e dhomës dhe të filtrohet. Merrni supë të ngrohtë në gjysmë (1/2) filxhan 3 herë në ditë para se të hahet për një muaj.

Infuzion i plakut për artrozë

Infuzion i plakut për artrozë: 2 lugë gjelle kone gështenje gri (Alnus incana) duhet të derdhen me 1 gotë ujë të vluar, të mbahen në nxehtësi të ulët për 15 minuta, pastaj të ftohen dhe filtrohen. Merrni një infuzion të tretë (1/3) filxhan të koneve të verrit 3 herë në ditë gjysmë ore para se të hani për një muaj.

Mbledhja e bimëve medicinale për artrozë

Mbledhja e bimëve medicinale për artrozën: përzieni në pjesë të barabarta lëvoren e shelgut, rrënjët e majdanozit, lulet e njomës së zezë dhe gjethet e hithrës, priteni plotësisht. Hidhni 4 lugë gjelle nga përzierja me 1 litër ujë të vluar dhe zieni në zjarr të ngadaltë për 5-10 minuta, më pas lëreni për 2 orë dhe kullojeni. Merrni këtë koleksion në gjysmë gote 4 herë në ditë për gjysmë ore para se të hani. Kursi i trajtimit është 1 muaj.

Përfundim

Përkundër faktit se artroza është një sëmundje shumë e pakëndshme, kur përballeni me të, është e nevojshme të nxirrni përfundimet e duhura nga sëmundja, të zvogëloni emocionet negative, të filloni të luftoni për shëndetin tuaj të plotë fizik dhe shpirtëror, duke respektuar rekomandimet që kemi propozuar. Atëherë ju patjetër do të mposhtni sëmundjen!