Osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje në të cilën preken rruazat dhe disqet ndërvertebrore. Osteokondroza e qafës së mitrës i referohet dorsopative deformuese. Ndryshimet involucionare në disqe janë vërejtur tashmë në moshën 20 vjeç. Në të njëjtën kohë, ato bëhen më të ndjeshme ndaj ngarkesave, më pak elastike dhe humbin lëngun vajosës.

Më shpesh, patologjia ndodh tek të moshuarit, por aktualisht ka një rritje të konsiderueshme të incidencës tek fëmijët dhe adoleshentët. Neurologët identifikojnë osteokondrozën e qafës së mitrës duke përdorur studimet më të fundit diagnostikuese. Pas sqarimit të diagnozës, terapia komplekse kryhet me barnat më efektive, procedurat e fizioterapisë dhe metodat inovative të rehabilitimit fizik.

Emri i sëmundjes përbëhet nga dy terma grekë "osteon" (kockë) dhe "chondros" (kërc). Osteokondroza e qafës së mitrës fillon me ndryshime në pjesën qendrore të diskut. Disku ndërvertebror humbet lagështinë, zvogëlohet në madhësi, kjo çon në konvergjencën e trupave vertebrorë dhe cenimin e rrënjëve nervore me enët. Rruazat marrin lëndë ushqyese nga indet përreth, gjë që është e dëmshme për trupin. Kompresimi i nervave dhe enëve të gjakut çon në një spazëm mbrojtës të muskujve, i cili, ndërsa sëmundja përparon, bëhet shkak i dhimbjes.

dhimbje qafe me osteokondrozë cervikale

Cili mjek e trajton këtë sëmundje

Trajtimi i osteokondrozës është fusha e veprimtarisë së neurologëve. Sidoqoftë, kur shfaqen simptomat e osteokondrozës së qafës, është e mundur të konsultoheni me një mjek të përgjithshëm. Një neurolog do të zgjedhë ilaçe për osteokondrozën e qafës së mitrës që kanë stresin më të vogël në trup, gjë që është e rëndësishme për terapinë me ilaçe.

Për të përcaktuar praninë e një procesi patologjik në indin e kërcit dhe osteokondrozën e qafës së mitrës, pacienti referohet për një ekzaminim gjithëpërfshirës. Taktikat se si të trajtohet osteokondroza e qafës së mitrës janë duke u zhvilluar në përputhje me rezultatet e hulumtimit.

Bashkëpunimi ndërdisiplinor lejon gjithashtu trajtimin e sëmundjeve bashkërenduese që ka pacienti. Për më tepër, pacienti merr mbështetje të plotë për informacionin: një plan trajtimi, një ekstrakt mbi koston e shërbimeve, sigurimin e informacionit mbi konsultimet e specialistëve dhe masat diagnostike.

Shkaqet

Osteokondroza e qafës së mitrës zhvillohet nën ndikimin e një sërë faktorësh provokues. Asnjë shkak i caktuar i osteokondrozës së qafës së mitrës nuk është identifikuar. Sëmundja shpesh shoqërohet me çrregullime metabolike dhe plakjen e rruazave.

Studiuesit sugjerojnë që osteokondroza e qafës së mitrës zhvillohet për arsyet e mëposhtme:

 • Stresi i tepërt në shpinë. Një ngarkesë e lartë në shtyllën kurrizore vërehet kur vishni këpucë të gabuara, këmbë të sheshta, trashje, pozicion të zgjatur ulur;
 • Çrregullimet metabolike. Mungesa e vitaminave, mineraleve, çrregullimet e metabolizmit të kalciumit mund të shërbejnë si shkaqe të proceseve degjenerative në rruaza;
 • Anomalitë kongjenitale dhe të fituara të shtyllës kurrizore dhe aparatit ligamentoz (trashja e ligamenteve, lumbarizimi, sakralizimi);
 • Patologjitë e traktit gastrointestinal, duke çuar në thithjen e pamjaftueshme të lëndëve ushqyese;
 • Infeksioni, dehja;
 • Lëndime, mavijosje, thyerje të shtyllës kurrizore, si rezultat i të cilave prishet furnizimi me gjak dhe inervimi i kolonës kurrizore, gjë që shkakton çrregullimet e tyre distrofike;
 • Stresi;
 • Veshja e këpucëve me thembra;
 • Shtatzënia, veçanërisht shtatzënitë e shumëfishta;
 • Lezione autoimune të indit lidhor, struktura anormale e llojeve të kolagjenit 1 dhe 2;
 • Rreziqet në punë (ngritja e ngarkesave të rënda, dridhjet e zgjatura, puna në pozicion ulur me një anim të vazhdueshëm të kokës);
 • Ndryshime aterosklerotike dhe të tjera në arteriet vertebrale;
 • Lakimi i shtyllës kurrizore (kyfoza, skolioza, kyfoskolioza).

Një faktor i rëndësishëm rreziku për zhvillimin e osteokondrozës së qafës së mitrës është trashëgimia e ngarkuar. Ky fakt dëshmon praninë e osteokondrozës tek fëmijët, kur shtylla kurrizore nuk është ende e mbingarkuar.

Gradë

Për shkak të strukturës së veçantë të shpinës, ajo është në gjendje të kryejë funksionet e saj. Njësia kryesore strukturore konsiderohet të jetë segmenti i lëvizjes kurrizore (VMS). Ai përbëhet nga dy rruaza ngjitur, një disk ndërvertebror dhe një aparat muskulo-ligamentoz. Osteokondroza çon në procese distrofike-degjenerative, së pari në disk intervertebral, pastaj në rruaza. Me humbjen e një rruazë, performanca e funksioneve të saj sigurohet nga ato ngjitur. Kjo çon në një rritje të ngarkesës dhe humbjen e lëvizshmërisë së segmentit të prekur.

Në zhvillimin e osteokondrozës së qafës së mitrës, mjekët dallojnë disa faza:

 1. Shkalla e parë e osteokondrozës së qafës së mitrës. Meqenëse disku ndërvertebror privohet nga furnizimi i tij me gjak dhe merr lëndë ushqyese nga indet përreth, ai i nënshtrohet ndryshimeve degjenerative. Osteokondroza në fazën e parë të zhvillimit karakterizohet nga shkatërrimi i pulposusit të bërthamës dhe çarje në fibrosusin e unazës. Klinikisht, kjo manifestohet me dhimbje akute ose të vazhdueshme lokale në qafë (cervikalgji) dhe ngurtësi;
 2. Osteokondrozë e shkallës së dytë të shtyllës kurrizore të qafës së mitrës. Në këtë fazë, shkatërrimi i fibrosusit të unazës vazhdon, shfaqet lëvizshmëria patologjike dhe paqëndrueshmëria e rruazave. Pacientët ankohen për dhimbje në qafë, të rënduara nga sforcimi fizik, animi i kokës ose në një pozicion të caktuar;
 3. Faza e tretë e sëmundjes karakterizohet nga shkatërrimi i plotë i unazës fibrosus. Bërthama xhelatinoze nuk është fikse. Disqet herniale mund të ndodhin dhe të shkaktojnë dhimbje të forta. Në këtë fazë, për shkak të fiksimit të dobët të SMS, mund të formohet një lakim i shtyllës kurrizore;
 4. Në fazën e katërt të sëmundjes, disku ndërvertebror zëvendësohet me ind lidhës, preken segmentet e tjera ngjitur. Zhvillohet spondiloartroza, araknoiditi. Nyjet bëhen plotësisht të palëvizshme - zhvillohet ankylosis. Indet e kockave rriten rreth zonës së prekur - formohet një osteon. Me shkallën e katërt të osteokondrozës së qafës së mitrës, vërehen simptoma të gjalla: dhimbje të forta që rrezatojnë në krah, sternum, në zonën midis shpatullave të shpatullave, çrregullime të ndjeshmërisë.
dhimbje të forta në qafën dhe shpatullat e shpatullave me osteokondrozë të qafës së mitrës

Simptomat dhe Shenjat

Shenjat e osteokondrozës së qafës së mitrës në fazat fillestare mund të jenë jospecifike: marrje mendsh, dhimbje koke, dobësi, shtypje gjatë lëvizjeve të kokës. Ndërsa sëmundja përparon, simptomat e mëposhtme zhvillohen:

 • Dhimbje të forta në qafë dhe shpatulla;
 • Mpirja e dorës;
 • Marramendje;
 • Presion i rritur i gjakut;
 • Koordinimi i dëmtuar i lëvizjeve;
 • Djersitje e shtuar.

Ekzistojnë disa sindroma që shfaqen me zhvillimin e një gjendje patologjike të muskujve të shpinës dhe shpinës së qafës së mitrës:

 • Sindroma e migrenës qafës së mitrës.
 • Sindroma e arteries vertebrale.
 • Sindromi hipertensiv.
 • Sindromi kardiak.
 • Sindroma radikulare.

Ato ndodhin kur lëndimet e nervave lëndohen, arteriet dhe venat shtrydhen gjatë zhvillimit të sëmundjes. Komplikimi më i rrezikshëm konsiderohet të jetë sindroma e arteries vertebrale. Ekziston një shkelje e rrjedhës së gjakut nëpër arterie që ushqen trurin dhe palcën kurrizore. Dëgjimi i pacientit zvogëlohet, shikimi zvogëlohet, zhvillohet marramendje e vazhdueshme. Pacienti mund të humbasë vetëdijen gjatë ngasjes për shkak të një shkelje të mprehtë të rrjedhës së gjakut.

Si rezultat i kompresimit të nervave përgjegjës për inervimin e muskujve të gjoksit dhe diafragmës, shfaqet dhimbja në rajonin e zemrës, e cila nuk shoqërohet me sëmundje të zemrës, por në të njëjtën kohë, takikardia, aritmia dhe hipotensioni mund të zhvillohenKompresimi i venave çon në zhvillimin e sindromës hipertensive të CSF. Presioni intrakranial rritet, të përzierat, të vjellat dhe dhimbja e kokës shfaqen për shkak të dëmtimit të rrjedhjes së gjakut nga truri.

Si rezultat i shtrydhjes së qafës, zhvillohet sindroma radikulare - shfaqet dhimbje e fortë në qafë, shpatulla, shpatulla dhe në pjesën e pasme të kokës. Me këtë sindromë, krahët dhe zona e qafës mpinë. Me sindromën e migrenës së qafës së mitrës, pacienti shqetësohet për dhimbje të forta në zverk, i cili shpesh shoqërohet me të përzier dhe të vjella.

Sindromat refleks ndodhin kur rrënjët kurrizore nuk preken ende. Pacientët ankohen për dhimbje në qafë, kokë (sidomos në pjesën e pasme të kokës), në krahë në njërën ose në të dy anët. Dhimbja refleks, ndryshe nga dhimbja radikulare, nuk është e kombinuar me çrregullime të ndjeshmërisë. Cervicalgia mund të jetë e shurdhër, dhemb. Dhimbja e mprehtë e mprehtë "lumbago" quhet cervikago. Ekziston një spazmë dhe dhimbje muskulore, hidhërim i pikave paravertebrale. Shenjat e osteokondrozës së qafës së mitrës intensifikohen në një pozicion të pakëndshëm, me anime të kokës, kollitje, tendosje fizike. Shenjat e epikondilozës, periarthrosis humeroskapulare dhe sindromës së dorës së shpatullave shfaqen për shkak të impulseve nervore nga fibrosusi i unazës së segmentit të prekur, i cili shkakton spazëm të muskujve kompensues.

Sindromat radikulare shoqërohen nga aktiviteti motorik dhe ndjeshmëria e dëmtuar. Në të njëjtën kohë, nervat, enët e gjakut janë të dëmtuara, rrjedhja venoze dhe limfatike në fokusin patologjik është e shqetësuar si rezultat i një rënie në kanalin ndërvertebror. Dhimbja në sindromën radikulare është akute, intensive. Një shkak i zakonshëm i kapjes së nervit kurrizor është formimi i hernies. Në zonën e fokusit patologjik, toni i muskujve zvogëlohet. Me radikuloizeminë, përveç nervave, enët janë të kompresuara.

Nëse nervi frenik është i përfshirë në procesin patologjik, ndodh sindroma kardiake. Manifestohet si djegie, dhimbje akute në anën e majtë të gjoksit me rrezatim në krah, rajoni interduloid. Emri i sindromës është për shkak të faktit se natyra e dhimbjes është e ngjashme me një sulm të angina pectoris. Dallimi kryesor midis dhimbjes në anginë pectoris është se lehtësohet pas marrjes së nitroglicerinës, mund të ndodhë në qetësi dhe kombinohet me ndërprerje të ritmit të zemrës (takikardi, aritmi).

Shenjat e osteokondrozës së qafës së mitrës varen nga lokalizimi i procesit patologjik. Me dëmtimin e rruazave të sipërme të qafës së mitrës, furnizimi me gjak i trurit prishet për shkak të kompresimit të arterieve cerebrale. Kjo çon në dhimbje koke (sidomos në rajonin okupital), marrje mendsh, të fikët, presion të lartë të gjakut. Marramendja me osteokondrozën e qafës së mitrës shkaktohet nga një rënie e rrjedhjes së gjakut në veshin e brendshëm. Pacientët shqetësohen gjithashtu për të përzierat, ndodhin simptoma vestibulare dhe okulare.

Me një dëmtim të kombinuar të rruazave, ata flasin për osteokondrozë cervikotorakale. Sëmundja manifestohet nga simptomat e mëposhtme:

 • Marramendje;
 • Dhimbje në qafë dhe krah;
 • Ndjesi shpimi gjilpërash, rrëshqanorë në gjymtyrën e sipërme;
 • Neuralgji ndër brinjëve.

Diagnostifikimi

Osteokondroza e qafës së mitrës është një sëmundje kronike që mund të çojë në formimin e hernieve dhe shtypjen e palcës kurrizore. Prandaj, është e rëndësishme të vendosni një diagnozë të saktë në kohën e duhur dhe të filloni terapinë. Për të identifikuar osteokondrozën e qafës së mitrës, përdoren llojet e mëposhtme të diagnostifikimit instrumental:

 • Spondilografia ose rrezja X e shtyllës kurrizore. Kjo metodë e hulumtimit është pa dhimbje, shumë informuese dhe nuk kërkon trajnim të veçantë. Një rreze X e shtyllës kurrizore ju lejon të vlerësoni tiparet e saj anatomike dhe funksionale. Në foto, vëmendja i kushtohet strukturës së rruazave, marrëdhënies së tyre me njëri-tjetrin, distancës midis tyre, lumenit të kanalit kurrizor;
 • Tomografia e kompjuterizuar - ofron informacion kryesisht në lidhje me gjendjen e indeve të eshtrave, ju lejon të identifikoni një ngushtim të kanalit kurrizor dhe një disk hernie;
 • Imazhe me rezonancë magnetike - ju lejon të përcaktoni ndryshimet në indet e buta. Imazhi MRI tregon qartë ndryshimet në disqet ndërvertebrore dhe palcën kurrizore.
Në spital, pacienti i nënshtrohet një ekzaminimi gjithëpërfshirës. Mjekët marrin parasysh karakteristikat individuale të trupit të tij dhe sëmundjet shoqëruese. Një avantazh i rëndësishëm i klinikës së neurologjisë është disponueshmëria e pajisjeve moderne, me cilësi të lartë dhe specialistëve të përqendruar ngushtë: neurologë, neurokirurgë, onkologë.marrja e ilaçeve për osteokondrozën e qafës së mitrës

Trajtimi i ilaçeve

Trajtimi i osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës konsiston në terapi me ilaçe dhe jo-ilaçe. Edhe pas një kurimi të plotë, neurologët kryejnë masa parandaluese për të përjashtuar rikthimet e sëmundjes. Në periudhën akute, për trajtimin e osteokondrozës së shpinës së qafës së mitrës, mjekët u përshkruajnë pacientëve ilaçe të grupeve të mëposhtme farmakologjike:

 • Analgjezikë jo-narkotikë. Ato merren me gojë ose injektohen intramuskulare për të arritur shpejt efektin;
 • Barna anti-inflamatore jo-steroide;
 • Vitamina B në doza të mëdha.

Diuretikët përdoren për të zvogëluar mbajtjen e lëngjeve në rrënjën kurrizore dhe indet përreth. Antihistaminikët fuqizojnë veprimin e analgjezikëve. Spazmat e muskujve eliminohen nga relaksuesit e muskujve. Me sindromën e zgjatur të dhimbjes së rëndë, neurologët kryejnë një bllokadë nervore.

Për të përmirësuar proceset metabolike në disk intervertebral, përdoren kondroprotektorët. Këto barna rrisin përmbajtjen e glikozaminoglikanëve, rrisin qëndrueshmërinë, elasticitetin dhe thithjen e goditjeve të disqeve ndërvertebrore.

Tabletat marramendje

Pacientët shpesh përjetojnë marramendje me osteokondrozë të qafës së mitrës. Për t'i zvogëluar ato, mjekët përshkruajnë ilaçe anti-inflamatore jo-steroide. NSAID që i përkasin grupeve të ndryshme ndryshojnë në mekanizmin e veprimit dhe efektit, prandaj, vetëm një specialist i kualifikuar mund të përcaktojë ilaçin e duhur.

Importantshtë e rëndësishme të mbani mend se ilaçet për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës nuk mund të merren pa caktimin e një mjeku. Barnat anti-inflamatore jo-steroide kanë efekte anësore, prandaj, para përshkrimit të tyre, neurologu përcakton praninë e kundërindikacioneve në pacient dhe dozën e kërkuar. Droga për marrje mendsh në osteokondrozën e qafës së mitrës mund të përmirësojë cilësinë e jetës së pacientit.

Injeksione për osteokondrozë

Injeksionet për osteokondrozën e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve gjatë një përkeqësimi. Me këtë metodë të administrimit të ilaçeve, efekti ndodh shpejt. Neurologët përdorin një larmi injeksionesh.

Infermierët injektojnë tretësira të ilaçeve në mënyrë nënlëkurore, intramuskulare ose intravenoze. Gjatë periudhës së përkeqësimit të sëmundjes, ilaçet që administrohen me injeksion, me osteokondrozë të qafës së mitrës, kanë një efekt ekskluzivisht simptomatik.

Trajtimi i dhimbjes së kokës

Dhimbja e kokës është një simptomë që ndodh me çrregullime të ndryshme. Sidoqoftë, osteokondroza e qafës së mitrës karakterizohet nga periudha të dhimbjes së kokës së fortë. Lëvizjet e kokës rrisin simptomat, prandaj, për ta eleminuar atë, mjekët përshkruajnë tableta analgjezike dhe barna anti-inflamatore jo-steroide.

fizioterapi në trajtimin e osteokondrozës së qafës së mitrës

Metodat e terapisë jo-ilaçe

Terapia komplekse jo-ilaçe e osteokondrozës së qafës së mitrës në shpinë përfshin:

 • Mënyra mbrojtëse - kur rrënjët nxirren, pacientët shtrihen në një sipërfaqe të fortë,
 • Masazh;
 • Ushtrime fizioterapie;
 • Tërheqja kurrizore;
 • Procedurat e fizioterapisë.

Masazhi për osteokondrozën e qafës së mitrës përdoret për të zvogëluar dhimbjen dhe ënjtjen, për të përmirësuar furnizimin me gjak periferik dhe për të eleminuar spazmën e muskujve. Një kundërindikacion për kryerjen e kësaj procedure është prania e dhimbjes akute. Masazhoni qafën dhe shpinën në drejtim të daljes së limfës. Vëmendje e veçantë i kushtohet zonave ndërkapulare dhe paravertebrale.

Gjimnastika terapeutike për osteokondrozën e shpinës së qafës së mitrës ka për qëllim eleminimin e spazmës muskulore dhe forcimin e kornizës muskulore. Meqenëse paqëndrueshmëria e rruazave shpesh ndodh në shpinë të qafës së mitrës, instruktori i terapisë ushtrimore zhvillon mësime individuale, gjatë së cilës ai i mëson pacientit të kryejë ushtrime të sigurta. Disa autorë rekomandojnë kryerjen e orëve të terapisë fizike në jakën Shants.

Për të përmirësuar lëvizjen e rruazave të qafës së mitrës, terapistët e rehabilitimit rekomandojnë kryerjen e ushtrimeve të mëposhtme:

 • Përkulja dhe zgjatja e qafës. Anoni kokën përpara drejt sternumit tuaj, pa tërhequr shpatullat përpara, pastaj prapa. Mbajeni pjerrësinë për 3 sekonda, përsëritni çdo ushtrim 8-10 herë;
 • Kthesat e qafës. Kthejeni qafën tuaj në të majtë derisa të ndalet, pastaj në të djathtë, pa ndryshuar pozicionin e shpatullave dhe nivelin e mjekrës;
 • Ulni kokën poshtë derisa të ndalet. Pastaj anojeni kokën mbrapa pa ndryshuar nivelin e shpatullave tuaja. Mbajeni pozicionin për 5 sekonda.

Ushtrimet e mëposhtme janë zhvilluar për të forcuar muskujt e qafës:

 • Vendosni dorën në pjesën e pasme të kokës. Anim kokën mbrapa, mbështetur në dorën tuaj;
 • Vendosni dorën tuaj në rajonin e përkohshëm. Ndërsa anoni kokën, rezistoni me dorën tuaj;
 • Vendosni dorën në ballë, duke i rezistuar, anim kokën përpara;
 • Anojeni kokën anash me dorën tuaj të djathtë, me dorën tuaj të majtë pas shpinës. Përsëriteni ushtrimin nga ana tjetër.

Terapia autogravitet është emri i saktë i procedurës së tërheqjes së shtyllës kurrizore. Shtë kryer duke përdorur pajisje speciale. Qëllimi i terapisë është të zvogëlojë spazmën e muskujve dhe të rivendosë pozicionin e duhur të rruazave. Për të shmangur ndërlikimet, tërheqja e shtyllës kurrizore kryhet nga një mjek.

Për të përmirësuar furnizimin me gjak në fokusin patologjik, lehtësimin e fryrjes dhe eliminimin e dhimbjes, përdoren procedurat e mëposhtme fizioterapeutike:

 • Rrymat diadinamike. Gjatë kësaj procedure, duke përdorur një aparat të veçantë, aplikohen rryma me frekuencë të ulët, të cilat stimulojnë muskujt, lehtësojnë spazmat dhe dhimbjen. Keni një efekt pozitiv, duke përmirësuar trofizmin e indeve;
 • Rrezatimi ultraviolet. Nën ndikimin e rrezatimit UV, metabolizmi i vitaminës D përmirësohet, përmbajtja e kalciumit rritet, indi i kockave bëhet më i fortë;
 • Ekspozimi ndaj ultrazërit - përdoret për të përshpejtuar rrjedhën e gjakut, veprimin antispasmodik dhe riparues. Ekografia është në gjendje të depërtojë thellë në indet, nganjëherë përdoret për thithjen më të mirë të substancave medicinale;
 • Terapia me amplipulse - ju lejon të lehtësoni dhimbjen duke bllokuar impulset nervore nga fokusi i dhimbshëm.

Në periudhën akute të sëmundjes, e cila zgjat 4-7 ditë, lehtësuesit e dhimbjeve, antispasmodikët, irrituesit përdoren për të zvogëluar dhimbjen. Pacienti sigurohet paqe. Imobilizimi i shpinës së qafës së mitrës kryhet duke përdorur jakën e Shants. Terapia e stërvitjes dhe masazhi janë kundërindikuar. Aplikoni rrezatim ultraviolet.

Kohëzgjatja e periudhës subakute është 29 ditë. Pas shërimit të plotë, pacienti duhet të pushojë për disa ditë. Pastaj mund të filloni një kurs të terapisë rehabilituese. Në rrjedhën kronike të sëmundjes, pacienti përshkruhet relaksues të muskujve, kondroprotektorë, vitamina B, për dhimbje - analgjezikë, NSAID. Janë dhënë ushtrime fizioterapie, masazh. Pacienti lirohet procedurat fizioterapeutike (amplipulsi, ekspozimi ndaj rrymës alternative), bëhet tërheqja e shtyllës kurrizore.

zgjedhja e ushqimit të duhur për osteokondrozën e qafës së mitrës

Ushqim

Ushqimi i duhur për osteokondrozën është një kusht i rëndësishëm për arritjen e faljes. Përparimi i osteokondrozës cervikotorakale ndalet me dietë dhe trajtim. Neurologët dinë se si të trajtojnë osteokondrozën e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës, prandaj, ato përbëjnë një kompleks masash terapeutike, duke përfshirë procedurat, terapinë ushtruese, ushqimin e duhur dhe ndryshimet e mënyrës së jetesës.

Shumë pacientë i drejtohen neurologëve me pyetjen se si të trajtohet osteokondroza e shpinës së qafës së mitrës dhe nëse ka ndonjë kufizim dietetik. Specialistët krijojnë programe individuale të ushqyerjes që marrin parasysh preferencat e pacientit. Dieta për osteokondrozën bazohet në ushqim të ekuilibruar, me pak yndyrë dhe i pasur me lëndë ushqyese. Dieta ditore e pacientit përfshin ushqime me shumë kalcium.

Si të flemë me osteokondrozë të qafës së mitrës

Për pacientët me sëmundje të sistemit musculoskeletal, çështja se si të flenë siç duhet me osteokondrozën e qafës së mitrës është e rëndësishme. Fjetja në bark provokon zhvillimin e mëtejshëm të sëmundjes, prandaj është më mirë të shmangni gjumin në këtë pozicion. Pozicionet më optimale janë në anën e pasme dhe anësore.

Osteokondroza e qafës së mitrës përparon ndërsa pushoni në një shtrat me një dyshek të butë. Prandaj, ekspertët rekomandojnë t'u japin përparësi dyshekëve elastikë, si dhe jastëkëve mesatarisht të butë. Nëse një pacient diagnostikohet me osteokondrozë cervikotorakale, specialistët me përvojë do t'ju tregojnë se cila shtrat është e sigurt për të fjetur.

Profilaksia

Për të parandaluar fillimin ose përparimin e osteokondrozës së qafës së mitrës, mjekët rekomandojnë:

 • Mbani qëndrimin e duhur;
 • Bëni një mënyrë jetese aktive, bëni pushime në punë;
 • Bëni rregullisht ushtrime fizioterapie;
 • Flini në një sipërfaqe të fortë dhe të njëtrajtshme, dyshek dhe jastëk ortopedik;
 • Heqni qafe zakonet e këqija, veçanërisht pirjen e duhanit;
 • Zgjidhni këpucë duke marrë parasysh strukturën fiziologjike të këmbës;
 • Mos mbani çanta në njërën anë, kjo çon në një përkulje të shtyllës kurrizore;
 • Bëni një mënyrë jetese të shëndetshme, hani drejt, hani shumë fruta dhe perime;
 • Nuk ulet për një kohë të gjatë me kokën të anuar;
 • Shko te notosh.

Në mënyrë që të përmirësohet qarkullimi i gjakut, terapia masazh duhet të kryhet rregullisht.